maandag 2 november 2009

De plaats van de man in het huwelijk





Gods Woord leert overduidelijk dat de man het hoofd is van het gezin en ook in het huwelijk. (Lees Efeze 5.22-24 en 1 Kor.11:3)

Maar...wat is precies de betekenis hier van?
De man draagt in de eerste plaats de verantwoording voor zijn gezin ten aanzien van God. Hij is geroepen om zijn gezin te voeden en te koesteren, zowel in het geestelijke als in het materiƫle. (Ef.5:29, 26 en 27).
Doch, alhoewel de man het hoofd is, is hij nog niet “meer” in Gods ogen, als z´n vrouw en de overige gezinsleden. In 1 Kor.11:11 staat: “En toch in de Here is evenmin de vrouw zonder de man iets als de man zonder de vrouw”.
In Gal.3:26-28 lezen we dat voor God man en vrouw gelijk is. Hoe staat het dan met de verantwoordelijkheid van de man?

De man is het hoofd van zijn huwelijk en gezin, omdat God hem als eerste verantwoordelijk stelt voor ´t welslagen van het huwelijk.

Deze verantwoording houdt in dat een man de houding van Christus in zijn huwelijk moet aannemen, dat wil zeggen een dienende houding. (Ef.5:25 en Joh.13:14,15) Een heerzuchtige en tiranieke houding van een man, is dus absoluut tegen de Bijbel. In 1 Petr.3:7 staat dat mannen verstandig moeten leven met hun vrouwen, als met broos vaatwerk,
“..Desgelijks gij mannen, leeft verstandig met uw vrouwen, als met brozer vaatwerk en bewijst haar eer, ...opdat uw gebeden niet belemmert worden”,
m.a.w. mannen moeten rekening houden met het meer gevoelige karakter van de vrouw en hun vrouwen niet beledigen of naar beneden halen, er staat “..bewijs haar eer”. Doen we dat niet, dan zal het ons gebedsleven in de weg staan, er staat “opdat uw gebeden niet belemmerd worden”. Dus onze houding in huis heeft rechtstreeks te maken met ons geestelijk kontakt met God.

Notitie.
Mannen die hun verantwoording wegschuiven in het leiding geven, zullen de oorzaak zijn dat hun vrouwen vaak ten onrechte te veel de leiding moeten nemen en zodoende het huwelijk ontwrichten.

U kunt hier gratis een volledige studie over dit onderwerp downloaden. KLIK HIER