maandag 21 juni 2010

Er is geen excuus voor overspel (1)





Overspel is één van de ergste vormen van onrecht die er bestaat. In het huwelijk geeft je vertrouwen aan de ander op een exclusieve manier. Je geeft 'jezelf' aan de ander zoals je dat aan niemand anders doet. Als je getrouwd bent is je man of vrouw op God na, de belangrijkste mens in je leven geworden. Voor wie je alles wil doen en van wie je ook het meest liefde en geborgenheid verwacht. Als die persoon waar je zoveel vetrouwen aan hebt gegeven, zich dan van je afkeert en je bedriegt met een ander, is de pijn bijna niet te beschrijven. Iemand heeft eens gezegd dat het moeilijker is om je man of vrouw aan het leven te verliezen dan aan de dood, omdat het laatste je overkomt, terwijl het eerste je door iemand wordt aangedaan. Overspel is een grote misdaad die in de Bijbel van begin tot eind wordt veroordeeld.

Sommigen proberen hun zonde goed te praten. Men zegt "ik kon er niets aan doen, het is mij overkomen, ik werd plotseling verliefd op een ander". Maar het is een grote leugen dat men er niets aan kan doen. Nee, men maakt bewust de verkeerde keus, daarom "er is geen excuus voor overspel". Sterker nog: Toegeven aan alles wat maar in ons vlees opkomt, leidt absoluut naar de eeuwige dood.

Overspel is, een kort moment van schijngenot, welke een heel leven en een hele bediening kan ruïneren. Spreuken zegt dat het pad van de lichtzinnige vrouw (of man) leidt tot het graf. Het lijkt aantrekkelijk en kan verleidelijk zijn: haar lippen zijn glad, ze spreekt vleiende woorden, ze ziet er mooi uit en het is spannend om met iemand anders in aanraking te komen. Maar uiteindelijk is haar verlokking zo bitter als gif en zo scherp als een tweesnijdend zwaard. (Spr. 5)

Wat zijn gevolgen van overspel?
1. In eerste plaats wordt de relatie met God verstoort. David bad, nadat hij in de zonde van overspel was gevallen met Bathseba "Tegen U, U alleen heb ik gezondigd". (Ps. 51:4). Je beledigt God alsof zijn verlossingwerk aan uw leven niets betekent, Hij heeft ons immers wederomgeboren doen worden en daarom verwacht Hij ook de vrucht daarvan in ons leven. Maar in plaats daarvan brengen we stinkende vruchten voort. Het zet ook de deur wijd open voor onreine demonen, tenminste als we ons niet snel van deze weg bekeren.
2. In de tweede plaats haalt u als Christen de naam van God door het slijk, de duivel lacht en de wereld om u heen lacht. Als kind van God draag je Zijn naam en als je dan zondigt dan is dat niet tot eer van Hem. Nathan zei tegen David: "Door deze daad heb je de vijanden van de Heer doen lasteren".
3.Ten derde bega je een verschrikkelijke zonde tegen je eigen vrouw of man. Je verwerpt degene die je beloofd hebt je te blijven liefhebben, eren en beschermen zolang je beiden leeft. Het is een vorm van verraad en het huwelijksverbond wordt verbroken.
4.Ten vierde beschadig je je kinderen. Nu kunnen de kinderen zich niet meer koesteren in de liefde die pappa en mamma voor elkaar hebben. Je verliest je geloofwaardigheid en het vertrouwen van je kinderen, je bent niet langer een voorbeeld en het gezag dat je over je kinderen hebt wordt aangetast. Hoe kan een dochter van een overspelige vader nog met respect en eerbied opzien naar haar vader? Juist dat hebben kinderen zo nodig, dat ze naar hun ouders kunnen opzien.
5. Ten vijfde zullen heel wat andere relaties die je hebt onder druk komen staan, die met je ouders, met je verdere familie, vrienden, mede-christenen die jou ook minder zullen kunnen respecteren en vertrouwen. Om nog maar te zwijgen van de schade die je je gemeente aandoet. Niemand van ons leeft op zichzelf.
6. Ten zesde is het een overtreding tegen degene met wie het is geschiedt. Hiermee breng je schande en vele moeilijkheden in het leven van de ander, en ook in het leven van de man of vrouw van de ander, de kinderen en alle andere familie en vrienden van de ander. Het leidt ook vaak tot psychische en emotionele wanorde en nervositeit: hoe zal je ooit jezelf weer kunnen vergeven en gelukkig kunnen worden? Overspel is gewoon een groot drama.

Zelfs niet-christenen zijn het er over het algemeen over eens dat overspel verkeerd is. En toch laten velen het in films en in boeken en door andere media voortdurend over zich heenkomen, alsof het normaal is. Het gevolg is dat velen, ondanks dat ze het veroordelen, er toch in vallen. Daarom zegt de Bijbel: Blijf er ver vandaan! Blijf weg van de bron van verleiding. Onderhoudt niet langer contact met degene die je verleidt of datgene dat jou verleidt. Waak over je kijken en je denken, 'begeer haar schoonheid niet in je hart'. Geef je geest en je hart aan de Heer, en niet aan de immoraliteit. Doodt de begeerte. En: weest toegewijd aan je eigen man of vrouw, als je die hebt. Laat hem of haar de bron van je vreugde zijn. Uit eerbied voor God ben je toegewijd aan elkaar in het huwelijk. "Dat liefde en trouw u niet verlaten, bindt ze om uw hals, schrijf ze op de tafel van uw hart. Dan zult u genegenheid en goedkeuring verwerven in de ogen van God en mensen." (Spr.3:3,4) Je eerbaarheid en reputatie en de ogen van God en mensen is van meer waarde dan al het genot van de hele wereld.
Mail ons gerust als u vragen heeft of advies nodig heeft, we willen u graag helpen: KLIK HIER

U kunt hier gratis een volledige studie over dit onderwerp downloaden. KLIK HIER